Human Power Team test Velox 6

13 augustus heeft het Human Power Team wederom een succesvolle testdag gehad op het RDW Testcentrum in Lelystad. Hier werd voor het eerst met de nieuwe bestickerde kap gereden. Alles ging volgens plan en de VeloX 6 was, ondanks de harde wind, enorm stabiel.

Ook aanwezig waren diverse sponsoren (natuurlijk wij als sponsor ook), vrienden en familie die een kijkje kwamen nemen. Ook "Het Klokhuis" was weer aanwezig voor een tweede draaidag. De uitzending volgt waarschijnlijk in januari 2017.

velox6v1

velox6v2

Op 19 augustus heeft Ex-Olympisch schaatser Jan Bos met 60 km/u over de Prinses Beatrixlaan in Delft geracet. Het studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam wil aankomende september met Bos het wereldsnelheidsrecord voor mens aangedreven voertuigen verbreken in de Verenigde Staten. Ter voorbereiding van de race testte het team het voertuig en in september hopen zij ruim 140 km/u te fietsen.

veloxv3Geflitst door politie
De regionale politie was ook bij de test aanwezig. Een motoragent meette een snelheid van 59 km/u, ruim 9 kilometer sneller dan de toegestane snelheid en voldoende om geflitst te worden. “Mag ik je legitimatie zien voor de bekeuring?!” grapte de agent naar voormalig schaatser Bos. De bekeuring is niet uitgeschreven, want de weg was met toestemming afgezet door de studenten.

Wereldrecord
Het team doet jaarlijks in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) op een hoogvlakte (1400 m) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten, zo ook komende september 2016. “In Nevada is een lange kaarsrechte weg. De coureur moet acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een ‘trajectcontrole’ van 200 meter in.”, aldus Hugo Lambriex, Team Manager. Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten.

In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Dit jaar de uitdaging voor de Human Power Team studenten om dit record te verbreken. Aankomende 12 – 17 september doet het team voor de zesde keer mee met de WHPSC, dit jaar met het doel om ruim 140 km/u te gaan en met een nieuw wereldrecord naar huis te komen. Tijdens het zesdaagse event krijgen beide fietsers, ex-Olympisch schaatser Jan Bos en ex-prof wielrenner Rick Flens de kans om het record te verbreken.

Luchtweerstand
De VeloX 6, volledig mens aangedreven, heeft geen ramen. Dit scheelt in de luchtweerstand. De coureurs kijken met een camerasysteem en een beeldscherm. Daarnaast heeft de fiets dit jaar een radicaal nieuwe aerodynamische kap. Deze is ontworpen op invloeden van zijwind. Hierdoor is de nieuwste fiets in vergelijking met voorgaande jaren extreem stabiel.

 veloxv4

Wil je meer weten over het Human Power team? Klik dan hier.